GTAA APIs

Gemeenschappelijke Thesaurus Audiovisuele Archieven

Sinds begin 2022 stelt het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid een gloednieuwe service layer beschikbaar voor de thesaurus. OpenSKOS, het systeem waarin de beschikbaarstelling meerdere jaren is gedaan, was end-of-life en aan vervanging toe.

In de nieuwe thesaurus service layer maakt Beeld & Geluid meerdere endpoints beschikbaar om met de GTAA te werken. Ook kan een GTAA concept URI worden gebruikt om de bijbehorende data op te vragen in HTML of andere formaten als RDF/XML, JSON-LD of Turtle, etc.

De beschikbare endpoints zijn:

OAI-PMH

Met de OAI-PMH data provider kunnen alle concepten in een concept schema kunnen gedownload worden in RDF/XML formaat. Ook de wijzigingen kunnen op deze manier opgevraagd worden. Door gebruik te maken van de juiste metadataPrefix kunnen concepten opgevraagd worden in zowel het SKOS model als in SKOS-XL (eXtension for Labels).

De OAI identifiers in de service layer zijn conform OAI richtlijnen. Ten opzichte van OpenSKOS zijn deze gewijzigd en daardoor is het nodig om de repository opnieuw te harvesten. Daarna kunnen alle wijzigingen weer worden opgehaald.

Voorbeelden

Het full-text search endpoint ondersteunt een gebruiker bij het zoeken naar een concept in de GTAA, waarbij de gebruiker, door middel van het invoeren van de juiste zoekterm, het gewenste concept vindt in de zoekresultaten.

Voorbeelden

Autocomplete

Bij autocomplete voorspelt de service layer het woord of de zin die de gebruiker wil typen zonder dat deze dit al volledig heeft ingetikt. Automatische aanvulling maakt de interactie met de computer sneller en aangenamer. (bron: Wikipedia)

Voorbeelden

Suggesties matchend op een gedeeltelijke zoekterm 'aar' in de alt- en/of prefLabels

SPARQL

SKOS is een ontologie in het Resource Description Framework of RDF, een standaard van het World Wide Web Consortium (W3C), oorspronkelijk ontworpen als een metadata-model, maar gaandeweg gebruikt als een formaat om gegevens in het algemeen voor te stellen en uit te wisselen. (bron: Wikipedia)

Meer specifieke informatie over de syntaxis en semantiek van de SPARQL-querytaal voor RDF is te vinden hier.

De service layer stelt een SPARQL endpoint beschikbaar om andere partijen in staat te stellen componenten te koppelen, zoals het termennetwerk.

Voorbeelden

GraphQL

Het termennetwerk is een service ontwikkeld door het Netwerk Digitaal Erfgoed om termen te vinden in meerdere terminologiebronnen (zoals thesauri, classificatie systemen en referentielijsten) tegelijk. Github

Voorbeelden