Beeld & Geluid Catalogus Open Data

Metadata voor de catalogusobjecten die ter beschikking worden gesteld door het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Deze dataset bevat de catalogusmetadata van het merendeel van de collecties van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid. We hebben die metadatavelden geselecteerd die niet auteursrechtelijk beschermd zijn, of waarvan Beeld & Geluid zelf de rechthebbende is, en vrijgegeven onder een Creative Commons CC0-licentie.

Om gebruik van deze dataset te vergemakkelijken hebben we de volgende beslissingen genomen:

  • We mappen relevante metadatavelden uit ons interne metadataformaat naar schema.org.
  • We voorzien in links vanuit de catalogus items metadata naar onze General Public Portal, van waaruit materialen kunnen worden besteld of worden afgespeeld.
  • De metadata over de items bevatten machineleesbare rechten en licentie-informatie van rightsstatements.org en creativecommons.org.
  • Als het object ook beschikbaar is op het Open Beelden platform platform, is er een directe link naar dat item opgenomen in de metadata. Met deze link kan media worden gedownload in verschillende formaten.
  • We bieden een SPARQL endpoint aan, waarmee gebruikers hun eigen query's kunnen bouwen of voorbeeldquery's in de gebruikersinterface kunnen gebruiken en aanpassen.
  • De items worden aangeboden met een coolURI, met de vorm http://data.beeldengeluid.nl/id/{cat_type}/{daan_id}, waarbij cat_type één van deze waardes is: 'series', 'season', 'program', 'scene' en daan_id is een uniek nummer dat het object in DAAN heeft gekregen. Items van het cat_type 'scene' corresponderen met logtrackitems van het type 'scene description' in DAAN.

We zullen deze dataset blijven uitbreiden en verbeteren. Neem contact met ons op met specifieke vereisten of use-cases die u mogelijk heeft.

APIs

Om met de open data uit de media catalogus te werken zijn er verschillende APIs beschikbaar.